Personality

Vrijwel iedereen heeft in zijn of haar leven wel een keer een persoonlijkheidsvragenlijst gezien of gemaakt. Of het nu een korte typering is in de Libelle of een persoonlijkheidstest als onderdeel van een sollicitatieprocedure, de meeste mensen hebben er wel een beeld bij.

In situaties waarin de persoonlijkheid van iemand er echt toe doet, is het erg belangrijk dat er een goede, wetenschappelijk gevalideerde, persoonlijkheidsvragenlijst wordt gebruikt. Deze website verschaft informatie over wat onder persoonlijkheid verstaan wordt, wat goede persoonlijkheidsvragenlijsten zijn en hoe deze toegepast kunnen worden in bijvoorbeeld werving en selectie procedures.

Persoonlijkheidstesten 

Belangrijk is het gedrag dat in het werk vertoond moet worden om het werk goed te doen, en daarvoor is persoonlijkheid een goede voorspeller. Al in de jaren '20 van de vorige eeuw hebben psychologen naar persoonlijkheid gekeken om succes in een baan te voorspellen. Maar pas sinds 30 jaar worden er echt serieus tests ontwikkeld om persoonlijkheid te meten.
Goede persoonlijkheidsvragenlijsten

Er zijn veel theorieën over persoonlijkheid ontwikkeld, maar de meest gehoorde is inmiddels de Big Five. Hiervoor is de persoonlijkheidsvragenlijst NEO-PI-R ontwikkeld, waarvan ook een kortere versie op de markt is, de NEO-FFI. Dit is een objectieve vragenlijst waarvoor mensen zichzelf moeten beoordelen. Er moet dus een oordeel over het eigen gedrag gegeven worden. Een andere klassieker is de GPPI (Gordon Personal Profile Inventory), deze is ook objectief maar is niet gebaseerd op de Big Five.

Objectiviteit en kwaliteit van een persoonlijkheidsvragenlijst zijn belangrijke zaken voor testgebruikers om mee te nemen in het keuzeproces. Zij willen, voor bijvoorbeeld werving en selectie of als onderdeel van een assessment center, een persoonlijkheidsvragenlijst kopen en de resultaten van zo’n test moet natuurlijk wel te vertrouwen zijn. Immers, het besluit waarin de testscore meegenomen wordt, heeft in die gevallen een grote impact om iemands leven.

Toepassingsmogelijkheden van een persoonlijkheidsvragenlijst

In alle gevallen waarin het belangrijk of interessant is om te weten hoe iemand zich gedraagt in een bepaalde situatie, en waarom hij/zij dat doet, is de persoonlijkheidsvragenlijst een makkelijk en betrouwbaar meetinstrument. In de geestelijke gezondheidszorg worden persoonlijkheidsvragenlijsten ingezet om een beeld te krijgen van de stoornis die iemand heeft en een behandelrichting te bepalen. In de werving & selectie of als onderdeel van loopbaanadvies trajecten worden deze tests gebruikt om ten eerste te kijken hoe iemand zich bij voorkeur gedraagt. Daarna wordt gekeken of iemand geschikt is voor een bepaalde functie waar hij/zij op solliciteert, of om te zien wat de beste volgende stap in de loopbaan zou kunnen zijn.

Een goede persoonlijkheidsvragenlijst kan het succes van een persoon in een toekomstige baan redelijk goed voorspellen. Daarnaast geven ze de toekomstig werkgever een beeld van welk gedrag hij van iemand kan verwachten, en of dit wel of niet bij de werkwijze van het bedrijf past.

Ieder mens heeft zijn eigen gedrag. En ieder heeft zijn eigen ongemak. De een kan geen nee zeggen, een ander klapt dicht bij kritiek. Bij een derde is de balans zoek tussen werk en privé en een vierde is onzeker over de toekomst. Met coaching is het mogelijk om uw oude ongemakkelijke patronen niet meer uw leven te laten beheersen.

Een Het is belangrijk om een “werken-bij” pagina op uw website te hebben, dat daadwerkel... Lees verder Online werving Het online werven van kandidaten via Google en Social Media. Online werving richt zich hierbij o... Lees verder Belang van een volledige website Heeft u een online wervingsproces in werking gezet, maar blijkt het resultaat toch lager ligt da... Lees verder Vindbaarheid en Bereik Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden rondom het online werven van uw kandidaten? Wij beginn... Lees verder
ContactT 0848777352
E info@webwerving.nl